qrk0ftcy0alz8x8p1qazs8i6mqf3fw

Aanhangwagen onderhoud

Van Berkel Aanhangwagens. Al ruim 40 jaar een begrip in de regio

Goed aanhangwagen onderhoud is cruciaal voor de levensduur van de aanhanger. Ook zorgt dit voor een toename van de verkeersveiligheid. Kom niet voor (onaangename) verrassingen te staan. Uit onderzoek blijkt dan ook dat maar liefst 80% (!) van de aanhangers remmen heeft die niet deugen. Tijdens het onderhoud van een aanhangwagen besteden wij dan ook aandacht aan het remsysteem, order- en bovenbouw, banden, assen, chassis, bodem en verlichting. Hierdoor weet u zeker of dat de aanhanger aan de eisen voldoet. Ook lichten wij graag toe wat u zelf al aan het aanhangwagen onderhoud kan doen.

Doorloop de BOVAG checklist

Omdat er in Nederland geen APK regels zijn voor aanhangwagens maken veel garages gebruik van een checklist. Deze is door de BOVAG opgesteld en geeft u alle belangrijke punten waarop gelet moet worden. Ongeacht of het om een kipperaanhangerHulco aanhangwagen of Humbaur paardentrailer gaat: het is altijd belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Komt u zelf niet uit de aanhangwagen onderhoud met de BOVAG checklist? Neem dan contact met ons op.

aanhangwagens onderhoud

Banden onderhoud aanhanger

Dit is misschien wel dé meest voorkomende oorzaak van auto ongelukken: een verkeerde bandenspanning. Dit kan dan ook leiden tot een klapband of slijtage. Let dan ook op dat de bandenspanning altijd juist is. De profieldiepte moet ook altijd minimaal 1,6 millimeter zijn. Uiteindelijk voorkomt u hiermee droogtescheuren die bij beschadiging of belasting kunnen ontstaan. Zelfs bij het lang stilstaan van een aanhanger kunnen de banden indeuken.

Remmen onderhouden

Dit is alleen van toepassing bij geremde aanhangwagens zoals een oplooprem. Anders maakt de aanhanger namelijk alleen gebruik van de remkracht van de auto. Controleer bij een geremde aanhangwagen altijd de handrem, breekkabels, remkabels, remschoenen en remtrollen. Ook hierbij is het belangrijk om tijdig specialisten in te schakelen.

In het verlengde van de remmen krijgt ook een kogelkoppeling vaak te maken met belasting. Hierbij moet de slijtage dan ook bijgehouden worden om ervoor te zorgen dat de koppeling altijd ‘in het groen’ staat. Controleer of er speling op de bevestiging koppeling aan dissel of oplooprem zit. Als het nodig is kunnen zelfs de moeren extra aangedraaid worden. Verder dient de oplooprem nog gecontroleerd te worden op twee belangrijke punten: de oploopremdemper en de trekstang. Onmisbaar bij aanhangwagen onderhoud!

Verlichting aanhanger

Tijdens aanhangwagen onderhoud is het belangrijk om ook de verlichting periodiek te controleren. Ga na of alle lampen nog werken en of er sprake is van traditionele lampjes en een groeispiraal. Deze moeten namelijk vaker vervangen worden dan LED verlichting. Ook is vuil in de stekker of stekkerdoos een bekende oorzaak van een storing in de verlichting. Spray het even in met contactspray om dit te verhelpen. Reinig verder de contacten en laat géén residu achter. Dit verdrijft eventueel aanwezig vocht.

Opbouw onderdelen aanhanger

Een ander belangrijk aandachtspunt bij aanhangwagen onderhoud is de opbouw van de onderdelen van de aanhanger. Controleer de spansluitingen van de zijborden – net zoals de bevestigingspunten van de borden aan het chassis. Ook de vloerplaat die aanwezig is geweest kan aan slijtage onderhevig zijn geweest. Check tenslotte nog of er breuken of gebroken popnagels zijn. Loop direct de bedrading van de verlichting na of deze goed bevestigd zitten.

Ook beschikbaar bij ons

Reservewiel
Doublelock SCM slot
Voorrek
Rijplaten
Steunpoten
Asschokbrekers
Huif/vlakzeil
Ladingnet
Meer dan 40 jaar ervaring
Verkoop, onderhoud en keuring
Vakmanschap en service