qrk0ftcy0alz8x8p1qazs8i6mqf3fw

Aanhanger onderhoud

Van Berkel Aanhangwagens. Al ruim 40 jaar een begrip in de regio

Het goed en regelmatig verzorgen van aanhanger onderhoud kan de levensduur eenvoudig verlengen. Ook blijkt dat dit enorm goed is voor de veiligheid in het verkeer. Kom dus niet voor onaangename verrassingen te staan. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de aanhangwagens remmen heeft die niet helemaal naar wens werken. Volgens het RDW kosten slecht onderhouden aanhangers jaarlijks verschillende ongelukken die eenvoudig te voorkomen zijn.

Aanhanger onderhoud bij Van Berkel Aanhangwagens

Tijdens aanhanger onderhoud besteden wij aandacht aan verschillende punten:

  • Het remsysteem
  • De onder- en bovenbouw
  • De banden
  • De assen en het chassis
  • De bodem
  • De verlichting

Als u zeker wilt weten of een aanhanger aan de eisen voldoet, kunt u dus vrijblijvend langskomen om een afspraak te maken. Ook geven wij u online al enkele handvaten om zelf na te gaan of een aanhanger onderhoud verdient.

Zelf een aanhanger onderhouden?

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf iets aan aanhanger onderhoud te doen. Hierbij is het wél belangrijk om te vermelden dat dit de nodige kennis vereist. Als uw kennis hierin dus tekort schiet, raden wij aan om alsnog naar een specialist te gaan. Onderstaand enkele punten die u zelf op zou kunnen pakken.

Gebruik de BOVAG checklist

In Nederland bestaat er géén APK voor aanhangwagens. Daarom maken veel garages bij aanhanger onderhoud gebruik van de BOVAG checklist. Hierin staan verschillende punten waar u bij het onderhoud van een aanhangwagen op dient te letten. Als u er niet uitkomt staan wij graag voor u klaar.

Onderhoud de banden van een aanhanger

De banden van een aanhanger vormen misschien wel de meest gebruikelijke oorzaak van ongelukken. Een verkeerde bandenspanning kan dan ook eenvoudig leiden tot een klapbad of slijtage. Let dan ook op de bandenspanning en de profieldiepte (minimaal 1,6 millimeter). Ook droogtescheuren, slijtage door beschadiging of belasting en deuken bij lang stilstaan zijn belangrijk om in de gaten te houden.

Controleer de remmen

Dit is alléén van toepassing bij geremde aanhangwagens met een oplooprem. Als dit niet het geval is maakt de aanhanger alleen gebruik van de remkracht van de auto. Controleer bij een oplooprem de handrem, breekkabel, remkabels, remschoenen én de remtrommel. Ook hierbij is het van belang om op tijd specialistische hulp in te schakelen.

Onderhoud de koppeling en oplooprem

Met name de kogelkoppeling krijgt vaak te maken met slijtage door belasting. Daarom is het ook van belang om de slijtage in de gaten te houden. Deze moet als het ware ‘in het groen’ staan. Controleer dan ook of er speling op de bevestiging van de koppeling aan de dissel of oplooprem zit. Indien nodig moeten de moeren aangedraaid worden. Ook de smeernippels moeten gecontroleerd worden. Verder zijn de oploopremdemper én de trekstang nog cruciaal om op werking te controleren.

Controleer de verlichting

Tijdens aanhanger onderhoud is het belangrijk om de verlichting eens in de zoveel tijd te controleren. Als het om traditionele lampjes met een gloeispiraal gaat, dan moeten deze af en toe vervangen worden. Bij LED-verlichting is dit niet het geval. Vaak is vuil in de stekker(doos) de oorzaak van storende verlichting. Het insprayen met contactspray kan helpen. Door de contacten te reinigen laat het geen residu achter, waardoor eventueel aanwezig vocht verdwijnt.

Controleer de opbouw onderdelen

Een ander belangrijk aandachtspunt bij aanhanger onderhoud is de opbouw van de onderdelen van de aanhanger. Controleer het spansluitingen van de zijborden, net zoals de bevestigingspunten borden aan het chassis. Ook de vloerplaat is als onderdeel blootgesteld aan slijtage, waardoor deze gecheckt moet worden op eventuele breuken of gebroken popnagels. Wij raden verder aan om direct de bedrading van de verlichting na te lopen.

Voor meer informatie over aanhanger onderhoud kunt u terecht bij BOVAG

Ook beschikbaar bij ons

Reservewiel
Doublelock SCM slot
Voorrek
Rijplaten
Steunpoten
Asschokbrekers
Huif/vlakzeil
Ladingnet
Meer dan 40 jaar ervaring
Verkoop, onderhoud en keuring
Vakmanschap en service